ceza-infazının-ertelenmesi

İnfazının Ertelenmesi Nedir?

Ceza infazın ertelenmesi, işlediği bir suçtan dolayı hapis cezasına çarptırılmış kimsenin cezasını çekmesinin belli bir müddet sonraya bırakılmasına denir. Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazında, hükümlünün ilam adresine “Çağrı Kağıdı” çıkarılır. Hakkında çağrı kağıdı çıkartılan ve tebliğden itibaren 10 günlük süre içerisinde infaz savcılığına gelerek teslim olan hükümlünün meşru bir mazereti varsa, 6411 Sayılı Kanun’la değişik 5275 sayılı CGTİHK’nın 17/1-2 maddeleri gereğince, 1 yıl infazı erteletebilir.

Kaç yıl Ceza İnfazının Ertelenebilir?  

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 17. maddesinin ikinci fıkrasına göre; erteleme, her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilecektir.

Hangi Cezalarda Cezanın İnfazının Ertelenmesine Karar Verilir?

1) Kasten işlenen suçlarda üç yıl veya daha az süreli hapis.

2) Taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis.

Birinci fıkraya göre, üç yıl ve daha az süreli, taksirli suçlarda 5 yıl ve daha az süreli hapis cezalarının derhal infazının hükümlü veya ailesi için mahkûmiyetin amacı dışında ağır bir zarara neden olacağı anlaşılırsa, hükümlünün istemi üzerine ertelenebilecektir.

Hangi Hallerde Cezanın Ertelenmesine Karar Verilir?

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda cezanın ertelenmesi beş halde mümkündür.

  • Hastalık sebebiyle infazın ertelenmesi
  • Gebelik ve doğum sebebiyle infazın ertelenmesi
  • Hükümlünün isteği üzerine infazın ertelenmesi
  • Ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen hükümlülerin infazının ertelenmesi
  • Askerlik nedeniyle infazın ertelenmesi

Cezanın İnfazının Ertelenmesinde Teminat İstenir Mi?

İnfaz savcısı, 5275 sayılı CGTİHK’nın 17/5 maddesi gereğince, infaz ertelemelerinde hükümlüden “teminat alınmasına” karar verebilir. Bu teminat miktarı, cezanın miktarı ve kişinin sosyal ve ekonomik durumuna göre İnfaz savcısı tarafından belirlenir. Kişi çok fakir ise teminatsız erteleme de mümkündür.

Hükümlü İnfazın Ertelemesi Süresi Sonunda Teslim Olmaz İse Ne Olur?

Hükümlü infazın ertelemesi süresi sonunda teslim olmaz ise hükümlü hakkında derhal İnfaz savcısı tarafından kolluğa UYAP üzerinden “Yakalama Emri” çıkartılır.

Hükümlünün Erteleme Süresi İçinde Kasıtlı Suç İşlemesi Halinde Ne Olur? 

Erteleme süresi içinde, hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması halinde, erteleme kararı kaldırılarak ceza derhal infaz olunur. (CGTİHK m. 17/3)

Hangi Hallerde Hapis Cezalarının İnfazına Başlanmış Olsa Bile Hangi Hallerde Ceza İnfazının Ertelemesine Karar Verilir? 

Hükümlü hakkındaki hapis cezalarının infazına başlanmış olsa bile aşağıda belirtilen nedenlerin varlığında ertelenebilmesi mümkündür: (CGTİHK m. 17/4)

1) Ana, baba, eş veya çocuklarının ölümü veya bu kişilerin sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle ailenin ticari faaliyetlerinin yürütülebilmesi,

2) Ana, baba, eş veya çocuklarının ölümü veya bu kişilerin sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle tarım topraklarının işlenebilmesinin imkânsız hale gelmesi,

3) Hükümlünün hastalığının sürekli bir tedaviyi gerektirmesi,

4) İlk 4 başlıkta belirtilen nedenler gibi zorunlu ve çok ivedi hallerin bulunması.

Bu hallerin varlığında hapis cezasının ertelenmesi imkân dâhilindedir.

İnfazın Ertelenmesinin Yasaklandığı Haller Nelerdir?

Kanun koyucu, bazı hallerin varlığı halinde hükümlünün hapis cezasının ertelenmesine yönelik talebi kabul edilemeyecektir. Bu haller şunlardır:

1) Terör suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar hakkındaki hapis cezaları talep üzerine ertelenemez. (CGTİHK m. 17/6-a)

2) Mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanmasına karar verilenler hakkındaki erteleme talepleri kabul edilmez. (CGTİHK m. 17/6-b)

3) Disiplin veya tazyik hapsine mahkûm olanlar ile ilgili erteleme taleplerinin kabul edilmesi mümkün değildir. (CGTİHK m. 17/6-c)

Ancak yukarıda durumlar sadece talep üzerine infazın ertelenmesine ilişkindir. Sağlık sebepleri veya hamilelik veya doğum halinde yukarıda tanımlanan durumlarda olan kişileri hakkında dahi kanundaki şartlar oluşmuşsa infazın ertelenmesine karar verilebilir.

Cezanın Ertelenmesi Başvurusunu Kim Yapabilir?

Hükümlünün yaptığı başvuru, cezasının infaza verildiği yer savcılığı tarafından alınır. İnfazın ertelenmesi kararı verilebilmesi için hükümlünün çağrı ile kendiliğinden gelmesi ve infaz savcılığına başvurması veya avukatı aracılığıyla yapılması gerekir.

Cezaevine 10 Gün İçerisinde Başvurmazsam Ne Olur?

5275 sayılı yürürlükteki İnfaz Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre; “Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.”

Ertelenmiş Ceza Sicile İşler Mi?

Evet, cezanın ertelenmesi adli sicil kaydına işlenir.

Hapis Cezasının Ertelenmesi Kararını Kim Verir?

Hapis cezasının ertelenmesi hakkında karar, infazı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilir.

HAGB Kararı Cezanın Ertelenmesine Engel midir?

HAGB kararı cezanın ertelenmesine engel değildir.

Cezanın Ertelenmesine avukatımla başvurabilir miyim?

Evet, başvurabilirsiniz.

 

Kategoriler:

Etiketler:

İlk yorum yazan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bizimle İletişime Geçin

    Detayları bize yazın size en kısa sürede ulaşalım


    Tüm hakları saklıdır. 2020 Mutluer Hukuk Bürosu