Adli kontrol kararı nedir? Adli Kontrol Tedbiri Nedir?
Adli kontrol kararı, tutuklama sebeplerinin varlığına rağmen şüpheli veya sanığın denetim altına alınarak tutuklama kararı yerine uygulanan bir ceza muhakemesi tedbiridir. Hakim, tutuklama tedbiri yerine “adli kontrol şartıyla” şüpheli veya sanığı denetim altına alarak serbest bırakmaktadır. Adli kontrol tedbiri, şüpheli veya sanığın adli bir kararla, ancak idari bir yolla (imza vermek, yurtdışına çıkış yasağı vs.) kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Adli Kontrol Kararını Kim Verir?
Adli kontrol kararı şüpheli veya sanık hakkında verileceği zaman soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının talebine istinaden Sulh Ceza Hâkimi tarafından verilmektedir. Kovuşturma evresine geçildiğinde ise bu kararı mahkeme resen verebilir.
Adli Kontrol Kararı Kaç Yıl Sürer? Adli Kontrol Süresi Ne Kadar? Adli Kontrol Altında Geçecek Süre Ne Kadardır?
(1) Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir.
(2) Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır. Bu süre, zorunlu hâllerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı, Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda dört yılı geçemez.
(3) Bu maddede öngörülen adli kontrol süreleri, çocuklar bakımından yarı oranında uygulanır.
Adli Kontrol Süreci Nasıl Başlar?
Adli Kontrol Kararı şüpheli veya sanığa bildirilmesi ile başlar. Şüpheli ya da sanık hakkında adli kontrol kararı verildiğinde, belirlenen adli kontrol tedbirlerinin denetiminin sağlanması için Adli Kontrol kararı Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gönderilir.
Adli Kontrol Kararı Sicile İşler Mi?
Adli kontrol tedbiri, bir ceza mahkumiyeti kararı veya kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile hükmedilen başka bir hüküm çeşidi de değildir. Bu nedenle adli kontrol tedbiri adli sicil kaydına işlemez.
Adli Kontrol Kararı Tutuklamaya Döner Mi?
Adli kontrol ile tutuklama tedbirinin şartları aynıdır ve kuvvetli suç şüphesini gösteren somut deliller olmadıkça adli kontrol tedbirine de hükmedilemez. Adli kontrol keyfi olarak tutukluluğa dönüştürülemez. Şüpheli veya sanığın baştan tutuklanması mümkündür.
Adli Kontrol Bozulursa Ne Olur?
Adli kontrol şartlarını isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir. (CMK md.112)
Adli Kontrol Verildikten Sonra Ne Olur?
Adli kontrol kararı ile sanık ya da şüpheli birtakım yaptırımlara uymakla yükümlü olur. Sanık ya da şüphelinin yükümlülüklere uymaması, bunları ihlal etmesi hakkında verilen kararın hükümsüz kılınmasına ve kişi hakkında tutuklama kararı uygulanmasına sebep olur.
Adli Kontrolle Sevk Edilen Tutuklanabilir Mi?
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli veya sanık , adli kontrol gereği uyması gereken (imza atma, belli bir yerde ikamet etme, elektronik kelepçe takma vs.) yükümlülüklere uymadığı takdirde de tutuklanabilir (CMK md.112/1). Ancak, adli kontrol yükümlülüklerini yerine getiren şüpheli veya sanık tutuklanamaz.
Adli kontrol imza atmayı unuttum ne olur?
Geçerli bir mazereti olmadan imza atmaya gitmeyen kişi hakkında, kalan cezasının infaz edilmesine karar verilebilir. Böyle bir durumda; ihlalde bulunan kişi hakkında tutuklama kararı bile verilebilmektedir. Dolayısıyla öncelikle sizlere Adli Kontrol Kararı Gereğince imza yükümlülüğünüzü kesinlikle yerine getirmeniz gerektiğinin altını çiziyoruz.
Geçerli bir mazereti olsa bile kişi bu mazeretini belgelendirerek ilgili kuruma iletmelidir.
Adli Kontrol Şartı İle Serbest Kalmak Ne Demek?
Adli kontrol kararı, tutuklama sebeplerinin varlığına rağmen şüpheli veya sanığın denetim altına alınarak tutuklama kararı yerine uygulanan bir ceza muhakemesi tedbiridir. Hakim, tutuklama tedbiri yerine “adli kontrol şartıyla” şüpheli veya sanığı denetim altına alarak serbest bırakmaktadır.
Adli Kontrol Kararında Avukat Zorunlu Mu?
Adli kontrole sevk edilen şüphelinin yanında mutlaka avukatı bulunması gerekmez.
Adli Kontrole İtiraz Edilirse Ne Olur?
Adli kontrol tedbiri kararına karşı da itiraz kanun yoluna başvurulabilir (CMK m.111/2). Şüpheli veya sanığın adli kontol kararına itiraz edilmesi üzerine, Cumhuriyet savcısının görüşü alındıktan sonra hâkim veya mahkeme beş gün içinde adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verebilir.
Adli Kontrol Cezadan Mahsup Edilir Mi? Adli Kontrol Cezadan Düşer Mi? Konutu Terk Etmeme Adli Kontrolü Cezadan Düşer Mi?
Gözaltı, tutuklama, adli muayene, gözlem altında tutulma (CMK 74), gibi süreler mahsuba konu edilir. Adli kontrol altında geçirilen süreler cezadan mahsup edilmez ancak CMK 109/j dayanağı ile konutu terk etmeme kararının verilmesi halinde, konutta geçirilen her iki gün bir gün karşılığı olarak cezadan mahsup edilir.
Adli Kontrol Kararının Kaldırılması Talebi Nereye Yapılır?
Adli kontrol kararına itiraz soruşturma evresinde sulh ceza hakimliğine, kovuşturma evresinde ise dosyanın bulunduğu görevli ceza mahkemesine yapılır.
Adli Kontrol Şartı Sicile İşler Mi?
Adli kontrol tedbirleri kesinleşmiş bir mahkeme kararı uyarınca hükmolunmuş bir hüküm türü değildir. Bu tedbir bir ceza mahkumiyeti kararı da değildir. Adli kontrol tedbirleri sayılan nedenlerle adli sicil kaydına alınmaz.
Güvence Verilmesi (Kefaletle Tahliye) Nedir?
Uygulamada kefaletle tahliye olarak adlandırılan belli bir güvence verilmesi de bir adli kontrol çeşididir. Şüpheli veya sanık belli güvenceler göstermek şartıyla adli kontrol altına alınabilir.
Katılanın yaptığı masraflar, suçun neden olduğu zararların giderilmesi ve eski hâle getirme; şüpheli veya sanık nafaka borçlarını ödememeleri nedeniyle kovuşturuluyorlarsa nafaka borçları, kamusal giderler, para cezaları.
Şüpheli veya sanığı güvence göstermeye zorunlu kılan kararda, güvencenin (kefaletin) yukarıdaki zarar, masraf, ceza, gider vs. hangilerini ne miktarda karşıladığı ayrı ayrı gösterilmelidir.
Adli Kontrol Şartıyla Serbest Kalan Kişi Tutuklanır mı?
Sanık ya da şüpheli açısından tutuklanmayı gerektirecek şartların sağlanması halinde de tutuklama mümkündür.
Adli Kontrol Kararıyla Elektronik Kelepçe Takılabilir Mi?
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli veya sanıklara elektronik kelepçe takılması da mümkündür. Adli kontrol kararının niteliğine göre, yükümlünün evinde veya evin çevresinde serbestçe hareket edebileceği alanlar belirlendikten sonra yükümlünün ayağına elektronik kelepçe takılmaktadır.
Elektronik kelepçe açılırsa sistem alarm vermektedir. Elektronik kelepçenin açılması veya belirlenen alanın dışına çıkılması adli kontrol kararının ihlali kabul edilmektedir. Elektronik kelepçeyi açarak veya belirli bir alanın dışına çıkarak yükümlülüğü ihlal eden kişinin tutuklanması söz konusu olacaktır.
Adli Kontrol Kararına İtirazda Avukat Zorunlu Mu?
Adli kontrol kararına itiraz, ceza soruşturma veya kovuşturma dosyasını değerlendirecek avukat tarafından yapılmasında yarar olan bir kanun yoludur.
İlk yorum yazan siz olun